مبنای حقوقی دادخواست اعتراض به تصمیم واحد ثبتی درخصوص افراز
افراز به معنای تقسیم مال مشاع بین شرکا است در فرضی که بین شرکا توافقی برای تقسیم نباشد.
مرجع رسیدگی در وهله ی اول اداره ثبت اسناد و املاک است و در برخی موارد دادگاه عمومی رسیدگی می کند.اگر ملک دارای سابقه ثبتی باشد،دادگاه پس از ثبت دادخواست ،آخرین وضعیت ملک و میزان سهم هر یک از مالکین مشاع را از اداره ثبت استعلام می گیرد و پس از دریافت پاسخ،قرارارجاع امر کارشناسی رسمی صادر می کند.
کارشناس نسبت به قابل افراز نبودن و بودن ان و در صورت قابل افراز بودن ان در خصوص نحوه ی تقسیم و میزان حصه ی هر یک از مالکین نظر خود را ارائه می دهد و در صورت غیر قابل افراز بودن دادگاه حگم به غیر قابل افراز بودن ملک صادر میکند،
در صورت نداشتن اعتراض به نظر کارشناسی،دادگاه بر طبق همان نظر حکم به افراز صادر می کند و در صورت معترض بودن مالکین به نظر کارشناس،دادگاه به قید قرعه سهم هر یک از مالکین را مشخص می کند.
کارشناس در زمان کارشناسی باید از نقشه بردار اداره ثبت استفاده کند که در زمان اجرای حکم هیچ گونه مغایرتی وجود نداشته باشد
طرفین دعوی
خواهان:هر یک از شرکایی که به تصمیم واحد ثبتی اعتراض داشته باشند.
خوانده:بقیه شرکا که در مقابل خواهان قرار دارند.
مرجع صالح برای رسیدگی
دادگاه عمومی حقوقی شهرستانی که ملک در حوزه ی آن واقع است،
نحوه ی اجرای رأی اعتراض به تصمیم واحد ثبتی درخصوص افراز
دادگاه تنها تصمیم واحد ثبتی را تایید و یا فسخ می کند و رای بر افراز یا عدم افراز می دهد و نظر دادگاه،اعلامی می باشد و صدور اجراییه لازم نیست.
برخی نکات کلیدی مرتبط با دعوی
۱:حکم دادگاه در خصوص اعتراض ،قابل تجدیدنظر در دادگاه های تجدید نظر مرکز استان بوده و غیر قابل فرجام می باشد.
۲:برخی از محاکم،اعتراض به تصمیم واحد ثبتی را صرفا در مواقعی می پذیرد که ملک از سوی واحد ثبتی،غیر قابل افراز تشخیص داده شود و در صورتی که ملک،قابل افراز باشد،اعتراض به تصمیم واحد ثبتی را نمی پذیرد.
مستندات قانونی
ماده س ۱،۲،۶،قانون افراز و فروش املاک مشاع
رویه قضایی و ….
برگرفته از کتاب
راهنمای تحلیلی کاربردی دعاوی ملکی
نوشته حسین اقدامی وکیل و مشاور حقوقی متخصص در زمینه حقوق املاک و مستغلات